Instituto Adolfo Lutz

A A A Tamanho do texto

Rev Inst Adolfo Lutz. 2014;73(1)

 

Edição Completa em PDF

 

 

ARTIGO DE REVISÃO/ REVIEW ARTICLE

1584

Astaxantina: seu uso como corante natural alimentício

Astaxanthin: its use as natural food dye

Micheli de Moraes FERREIRA, Helena Pereira da Silva ZAMITH, Shirley ABRANTES 

1-8

1585

Métodos para detecção de soja Roundup Ready® em grãos e produtos de soja por reação em cadeia da polimerase: revisão e análise crítica das práticas de validação

Methods for detecting the Roundup Ready® soy in soybeans and soy products by polymerase chain reaction: a review and critical analysis of current practices of validation

Carolina Sheng Whei MIAW, Gláucia Celeste de Souza AMÂNCIO, Jovita Eugênia Gazzinelli Cruz MADEIRA, Scheilla Vitorino Carvalho de SOUZA 

9-25

 

 

 

ARTIGO ORIGINAL/ ORIGINAL ARTICLE

1586

Comparison of different statistical approaches used to evaluate the performance of participants in a proficiency testing program

Comparação de diferentes métodos estatísticos utilizados para avaliar o desempenho de participantes em um programa de ensaio de proficiência

Camila Cardoso de OLIVEIRA, Paulo TIGLEA, José Carlos OLIVIERI, Maria de Fátima Henriques CARVALHO, Márcia Liane BUZZO, Alice Momoyo SAKUMA, Maria Cristina DURAN, Miriam Solange Fernandes CARUSO, Daniel GRANATO

26-31

1587

Elevados teores de sódio em alimentos industrializados consumidos pela população brasileira

High sodium contents in processed foods consumed by Brazilian population

Márcia Liane BUZZO, Maria de Fátima Henriques CARVALHO, Edna Emy Kumagai ARAKAKI, Richard MATSUZAKI, Daniel GRANATO, Carmen Silvia KIRA  

32-39

1588

Validação de metodologia QuEChERS-acetato para a análise de multirresíduo de agrotóxicos em amostras de soja e de extrato solúvel de soja utilizando cromatografia líquida de alta eficiência acoplada à espectrometria de massas sequencial

Validation of acetate QuEChERS methodology for pesticides multiresidue analysis in soybean samples and soybean-soluble extract using by means of high-performance liquid chromatography coupled to tandem mass spectrometry

Adherlene Vieira GOUVÊA, Maria Helena Wohlers Morelli CARDOSO, Lucia Helena Pinto BASTOS, Cristiane BARATA SILVA, Nina Daddario ORTIZ, Armi Wanderley da NÓBREGA, Silvana do Couto JACOB 

40-58

1589

Development and validation of analytical method for determining the artificial dyes in breakfast cereals by means of high performance liquid chromatography

Desenvolvimento e validação de método analítico para determinação de corantes artificiais em cereais matinais utilizando cromatografia líquida de alta eficiência

Luana Limoeiro FERRÃO, Shirley de Mello Pereira ABRANTES 

59-66

1590

Good manufacturing practice in Brazilian wheat mills with particular reference to the flour fortification

Boas práticas de fabricação em moinhos de trigo brasileiros com particular referência à fortificação de farinha

William Cesar LATORRE, Célia COLLI 

67-76

1591

Caracterização, teor de polifenóis totais e atividade antioxidante em diferentes tipos de erva-mate (Ilex paraguariensis St. Hill.) para chimarrão

Characterization and determination of the total polyphenols contents and the antioxidant activity in four types of yerba mate (Ilex paraguariensis St. Hill.) for preparing chimarrão

Clarissa Obem dos SANTOS, Simone Cézar TRINDADE, Márcia Liliane Rippel SILVEIRA, Roberta Oliveira SANTOS, Cláudia Kaehler SAUTTER 

77-86

1592

Avaliação da rotulagem e dos teores de gordura de leite e produtos lácteos inspecionados nos Programas de Vigilância Sanitária

Assessment of the labeling and the fat content in milk and lactic products inspected in the Health Surveillance Programs

Janice Ramos de SOUSA 

87-95

1593

Development of a HPLC/MS/MS methodology for determining 3-O-methyldopa in human plasma and its application in a bioequivalence study

Desenvolvimento de metodologia baseada em HPLC/MS/MS para a determinação de 3-O-metildopa em plasma humano e sua aplicação a estudos de bioequivalência

Heliana Figueiredo MARTINS, Douglas Pereira PINTO, Viviane de Assis NASCIMENTO, Marlice Aparecida Sipoli MARQUES, Fábio Coelho AMENDOEIRA 

96-105

1594

Epidemiologia da coinfecção por HIV/HCV em um hospital escola de Catanduva, São Paulo – Brasil

Epidemiology of HIV/HCV co-infection in patients attended at an university hospital school at in Catanduva, São Paulo – Brazil

Adriana Antonia da Cruz FURINI, Daniela da Costa PRATES, Ana Paula PEZZINI, Luiz Carlos RABECIN JUNIOR, Beatriz Botacin REGINO, Arlindo SCHIESARI JUNIOR, Ricardo Luiz Dantas MACHADO

106-112

 

COMUNICAÇÃO BREVE/BRIEF COMMUNICATION

1595

Serviços de alimentação comercial: fator de risco para a saúde pública?

Commercial food services: risk factor for public health?

Maria Regina Sarkis Peixoto JOELE, Consuelo Lima SOUSA, Lúcia de Fátima Henriques LOURENÇO

113-117

1596

Raiva animal na cidade do Rio de Janeiro: emergência da doença em morcegos e novos desafios para o controle

Animal rabies in the city of Rio de Janeiro: emergency of the disease in bats and the new challenges for its control

Priscilla Gomes de SOUZA, Barbara Maria Padão Montes do AMARAL, Clayton Bernardinelli GITTI 

119-124

 

NOTA CIENTÍFICA/ SCIENTIFIC NOTE

1597

Zoological techniques parameters of Proechimys guyannensis (Rodentia, Echimydae) bred in captivity

Parâmetros zootécnicos de Proechimys guyannensis (Rodentia, Echimydae) criados em cativeiro

Ana Paula MADUREIRA, Stela Rechinelli PASSOS, Daniela Regina RESENDE, Nazaré Fonseca de SOUZA, Antonio-Carlos Guimarães de ALMEIDA, Marcos Santos ZANINI

125-130

1598

Detecção de anticorpos anti-Toxoplasma gondii em felinos domésticos

Detection of anti-Toxoplasma gondii antibodies in domestic felines

Caroline Sobotyk de OLIVEIRA, Giovana CAMILLO, Gustavo Cauduro CADORE, Cássia BAGOLIN, Sonia Terezinha Lopes dos ANJOS, Luis Antônio SANGIONI, Fernanda Silveira Flores VOGEL

131-133

Comunicar Erro




Enviar por E-mail






Colabore


Obrigado