Instituto Adolfo Lutz

A A A Tamanho do texto

Rev Inst Adolfo Lutz.2004;63(2)

Sumário

 

Artigos de Revisão/Review Articles

987

Avanços na pesquisa de carotenoides em alimentos: contribuições de um laboratório brasileiro

Advances in food carotenoid research: contribution of a Brazilian laboratory

Delia B. RODRIGUEZ-AMAYA

129-138

 

Artigos Originais/Original Articles

988

Análise cromatográfica em camada delgada comparativa de extratos de Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe

Comparative analysis of Curcuma zedoaria (Christm.) Roscoe extracts by means of thin-layer chromatography

Mônica Arcon BATISTIC, Maria Aparecida NICOLETTI, Mariangela Tirico AURICCHIO

139-142

989

Caracterização farmacognóstica de Polygonum persicaria L.

Pharmacognostic characterization of Polygonum persicaria L.

Helena M. YANO, Edna T.M. KATO, Elfriede M. BACCHI

143-148

990

Validação de metodologia por cromatografia líquida de alta eficiência (CLAE) para análise de ácido fólico adicionado em farinhas de trigo e milho

Determination of folic acid in enriched wheat and corn flour by means of high performance liquid chromatography

Juliana. A. LIMA, Rodrigo R. CATHARINO, Helena T. GODOY

149-154

991

Teor de vitamina A em leites tipo C fortificados na cidade de São Paulo

Determination of vitamin A concentration in enriched type C milk in São Paulo city/Brazil

Leda C.A. LAMARDO, Monica STOFER, Sandra A. NAVAS, Emiko I. INOMATA; Fernando S. FONSECA, Rosana Lisboa SANTANA, Janete ALABURDA, Myrna SABINO

155-158

992

Teor de gordura e composição de ácidos graxos em polpa de frutos de coqueiro anão em diferentes idades de maturação

Variability of fat content and fatty acid composition in oil of dwarf coconut palm at its maturation time

Wilson Menezes Aragão, Elizangela Mércia de Oliveira Cruz, Mário Tavares, Francisco Elias Ribeiro, Evandro de Almeida Tupinambá, Sabria Aued Pimentel, Emy Takemoto

159-167

993

Composição de ácidos graxos em óleos e gorduras de fritura

Fatty acids composition in frying fats and oils

Maria do Rosário Vigeta LOPES, Sabria AUED-PIMENTEL, Miriam Solange Fernandes CARUSO, Neuza JORGE, Valter RUVIERI

168-176

994

Queijo Minas Frescal: avaliação da Qualidade e Conformidade com a Legislação

“Minas Frescal” cheese: evaluation of quality and its observance of Brazilian Guidelines

Berenice M. BRIGIDO, Valéria P.S. FREITAS, Elaine M.A. MAZON, Beatriz PISANI, Maria Ângela G. PRANDI, Maria Helena C.R. PASSO

177-185

995

Validação de método multirresíduo para análise de pesticidas organo-halogenados em maçãs

Validation of multiresidue method for analysis of organohalogenates pesticides in apples

Marvina N. IMOTO, Paulo S.G. FONTOURA, Renato J.S. de FREITAS   

186-192

996

Composição química de pratos à base de milho: comparação entre dados laboratoriais e de tabelas

Chemical composition of maize dishes: comparison between laboratory and composition table data

Mara Reis SILVA, Maria Margareth Veloso NAVES, Amanda Goulart de OLIVEIRA, Maria Sebastiana SILVA

193-199

997

Nitritos e nitratos em hortícolas produzidas pelos sistemas de cultivo convencional, orgânico e hidropônico na Região Metropolitana de Curitiba

Nitrites and nitrates in horticultures produced by the conventional, organic and hydroponic cultivation systems in the Metropolitan Region of Curitiba

Sônia C. STERTZ, Patrícia T.P.S. PENTEADO, Renato João S. de FREITAS

200-207

998

Contaminação das águas subterrâneas por nitrato em Presidente Prudente – SP, Brasil

Nitrate contamination in groundwater in Presidente Prudente-SP, Brazil

Manoel Carlos T.F. de GODOY, Marcos Norberto BOIN, Daniele Cristina SANAIOTTI, Joel B. da SILVA

208-214

999

Qualidade microbiológica da água utilizada nas barracas de praia da orla de Salvador - BA

Quality of water used in the beach huts of Salvador - Bahia seashore microbiological aspects

Carine de Sousa ANDRADE, Clícia Capibaribe LEITE, Matilde Dantas da SILVA, Patrícia Nascimento de ASSIS, Alaíse Gil GUIMARÃES

215-219

1000

Microcistinas em água de hemodiálise de clínicas do estado de São Paulo

Microcystins in water samples from hemodialysis clinics of São Paulo state/Brazil

Valter RUVIERI, Luzia SHUNDO, Janete ALABURDA, Myrna SABINO

220-223

1001

Água de diálise: ocorrência de leveduras, Pseudomonas aeruginosa e bactérias heterotróficas

Hemodialysis water: occurrence of yeasts, Pseudomonas aeruginosa, and heterotrophic bacteria

Marise SIMÕES, Maria de Fátima C. PIRES

224-231

1002

Surtos de doenças transmitidas por alimentos contaminados por Staphylococcus aureus, ocorridos no período de dezembro de 2001 a abril de 2003, na região de São José do Rio Preto - SP

Foodborne disease outbreaks caused by Staphylococcus aureus, in region of São José do Rio Preto - SP , during the period from December 2001 to April 2003

Jacqueline Tanury Macruz PERESI, Ivete Aparecida Zago Castanheira de ALMEIDA, Inara Siqueira de Carvalho TEIXEIRA, Sonia Izaura de LIMA, Fátima Aparecida CARNICEL, Fernando Leite HOFFMANN

232-237

1003

Occurrence of Salmonella spp and Escherichia coli O157:H7 in raw meat marketed in São Paulo city, Brazil, and evaluation of its cold tolerance in ground beef

Ocorrência de Salmonella spp e Escherichia coli O157:H7 em carnes cruas comercializadas na cidade de São Paulo, Brasil e tolerância a baixas temperaturas em carne moída

Miyoko JAKABI, Dilma Scala GELLI, Christiane Asturiano RISTORI, Ana Maria Ramalho DE PAULA, Harumi SAKUMA, Giselle Ibette S. Lopez LOPES, Sueli A. FERNANDES, Renata B. LUCHESI

238-242

1004

Ocorrência de enteroparasitoses em alunos da escola pública de ensino fundamental do município de Catanduva (São Paulo, Brasil)

Survey of parasitic diseases in students at a public primary school at Catanduva city (São Paulo, Brazil)

Júnia Maria M. FALEIROS, Giovana GALLO, Merylucia M.K. SILVA, Rodrigo RAFUL, André R. NASORRI, Lívia Francine R. PIPINO, Ricardo B. JUNQUEIRA, Pedro L.S. PINTO

243-247

1005

Estudo comparativo com diversos fixadores para aplicação em microscopia eletrônica de transmissão

A comparative study on several fixatives applied in transmission electron microscopy procedure

Daniel S. ABRAHÃO, Ana Rita TOLEDO PIZA, Marilena dos Anjos MARTINS, Jacinto C. SILVA NETO, Elaine C.J. FERREIRA, Ludmila Nakamura RAPADO, Tânia Matiko HOSODA, Raquel C. SILVA, Ana Carolina AZZUZ, Noemi Nosomi TANIWAKI, Maria de Fátima Costa PIRES

248-254

1006

Detecção de Cryptosporidium em amostras fecais por técnica de Nested-PCR e comparação com métodos imunológico e parasitológico

Detection of Cryptosporidium in fecal samples tested by Nested-PCR and comparison between immunologic and parasitological methods

Aparecida Helena de Souza GOMES, Hermínia Yohko KANAMURA, Marcos Eduardo de ALMEIDA, Ana Julia Urias dos Santos ARAUJO

255-261

1007

Avaliação da capacidade de absorção e distribuição de amostras de sangue total em diferentes tipos de papel-filtro

Evaluation of the efficacy of total blood sample absorption and the blood smear diffusion on different types of filter paper

Aparecida Helena S. GOMES, Maria de Lourdes B. ARINE, Rosa Maria SZAROTA, Mayra David LANGER

262-268

 

Relato de Caso/Case Report

1008

Infecção humana por Lagochilascaris minor Leiper 1909, no Vale do Ribeira, estado de São Paulo, Brasil (Relato de Caso)

Human infection with Lagochilascaris minor observed in Vale do Ribeira, São Paulo state, Brazil (Case Report)

Almir Venilton MONTEIRO, Silvia Mayumi Koga ZAPOTOSKI, Domingas M.A.G. Vieira TORRES, Márcio A. BERENCHTEIN, Pedro Luiz Silva PINTO

269-272

 

Resumos de Teses e Dissertações

 

Mycobacteria research in water buffalo milk

Pesquisa de micobactérias em leite de búfalo

Jordão Junior CM

273

 

Immunological activity evaluation of Alchornea spp in vitro on the production of hydrogen peroxide, nitric oxide and tumor necrosis factor-α by murine macrophages

Avaliação da atividade imunológica de Alchornea spp in vitro na produção de peróxido de hidrogênio, óxido nítrico e fator-α de necrose tumoral por macrófagos murinos

Lopes FCM

273-274

Comunicar Erro




Enviar por E-mail






Colabore


Obrigado