Instituto Adolfo Lutz

A A A Tamanho do texto

Rev Inst Adolfo Lutz.2007;66(2)

Sumário

 

Artigos de Revisão/ Review Articles

1111

Métodos analíticos para detecção de glúten em alimentos

Analytical methods for detecting gluten in foods

Sônia França Correia BARBOSA, Rejane Weissheimer de ABREU, Odair ZENEBON

89-94

1112

Ácido fólico e fortificação de alimentos

Folic acid and food enrichment

Janete ALABURDA, Luzia SHUNDO

95-102

 

Artigos Originais/Original Articles

1113

Matérias estranhas em erva-mate (Ilex paraguariensis St Hil) beneficiada no estado de Santa Catarina, Brasil

Extraneous material in mate (Ilex paraguariensis St Hil) industrialized in Santa Catarina state, Brazil

Rose Maria de Oliveira MENDES, Marintho Bastos QUADRI, Mara Gabriela Novy QUADRI

103-107

1114

Determinação de fenitrotiona em farinha de trigo

Fenitrothion determination in wheat flour

Thaïs V. Milanez, Viviane E. Nakano, Tereza A. Kussumi, Sonia B. Rocha e Heloísa H. B. Toledo

108-112

1115

Método de digestão parcial de feijão cru (Phaseolus vulgaris) por hidrólise ácida para a determinação simultânea de nutrientes inorgânicos por ICP OES: validação e aplicação

A partial digestion method of raw bean (Phaseolus vulgaris) by acid hydrolysis for simultaneously determining inorganic nutrients by means of ICP OES: validation and application

Isaura A. OKADA, Maria C. DURAN, Marcia L. BUZZO, Sérgio DOVIDAUSKAS, Alice M. SAKUMA, Odair ZENEBON

113-119

1116

Níveis de retinol em iogurtes naturais comercializados em supermercados de Natal, RN

Retinol concentrations in natural yogurt on sale in supermarkets located in Natal, RN

Juliana Karla Garcia RIBEIRO, Fernanda Barros SOARES, Danielle Soares BEZERRA, Roberto DIMENSTEIN

120-124

1117

Características físico-químicas do leite pasteurizado tipo C e leite Ultra Alta Temperatura comercializados na cidade do Rio de Janeiro

Physical-chemical features of pasteurized and Ultra High Temperature milk marketed in the city of Rio de Janeiro

Pedro de M. ARRUDA, Adriano G. da CRUZ, Sidney S. ZOELLNER, Ramon SILVA, Michael M. SOARES, Vanessa S. FERNANDES, Ana Paula G. L. K. GALVÃO

125-129

1118

Composição do leite de éguas da raça Mangalarga Marchador

Composition of Mangalarga Marchador mare milk

Alline de Paula REIS, Albenones José de MESQUITA, Carlos Henrique Gonçalves MOREIRA, Edmêe Aparecida Fleury CURADO, Ediane Batista da SILVA, Edmar Soares NICOLAU

130-135

1119

Características físico-químicas do leite de cabra comercializado no estado da Paraíba, Brasil

Physic-chemical characteristics of goat milk marketed in Paraiba state, Brazil

Roberto Germano COSTA, Edvaldo Mesquita BELTRÃO FILHO, Rita de Cássia Ramos do Egypto QUEIROGA, Ariosvaldo Nunes de MEDEIROS, Celso José Bruno de OLIVEIRA, Ingrid Conceição Dantas GUERRA

136-141

1120

Otimização e validação de metodologia analítica para determinação de flavonóis e flavonas por CLAE em hortaliças

Optimization and validation of HPLC methodology for determining flavonols and flavones in vegetables

Lísia S. HUBER, Delia B. RODRIGUEZ-AMAYA, Maria I. RODRIGUES

142-151

1121

Avaliação da capacidade antioxidante do extrato de gengibre (Gengiber officinale) adicionado ao óleo de soja em teste de estocagem acelerada

Evaluation of the antioxidant capacity of ethanoic ginger extract (Gengiber officinale) in accelerated incubator-storage test

Denise ANDREO, Neuza JORGE

152-157

1122

Atividade antioxidante de extratos de bagaço de uva das variedades Regente e Pinot Noir (Vitis vinifera)

Antioxidant activity of grape bagasse extracts from Regente and Pinot Noir varieties (Vitis vinifera)

Ismael Ivan ROCKENBACH, Graciela Lessa da SILVA, Eliseu RODRIGUES, Luciano Valdemiro GONZAGA, Roseane FETT

158-163

1123

Mercúrio total em pescado da cadeia produtiva da Baixada Santista, estado de São Paulo, Brasil

Total mercury in fishes from the productive chain at the Santos coastal region, São Paulo, Brazil

Marcelo Antonio MORGANO, Agar Costa Alexandrino de PEREZ, Raquel Fernanda MILANI, Dilza Maria Bassi MANTOVANI, Cristiane Rodrigues Pinheiro NEIVA, Erika Fabiane FURLAN, Rúbia Yuri TOMITA, Roberto da Graça LOPES, Marildes Josefina Lemos NETOS

164-171

1124

Detecção de bactérias Gram-negativas não fermentadoras em água tratada para diálise

Detection of non-fermenting Gram-negative bacteria in treated water for dialysis procedure purpose

Adriana BUGNO, Adriana Aparecida Buzzo ALMODÓVAR, Tatiana Caldas PEREIRA, Mariângela Tirico AURICCHIO

172-175

1125

Determinação de basicidade em produtos alisantes de cabelos contendo guanidina e hidróxido de cálcio em sua formulação

Alkalinity determination in guanidine and hydroxide-containing hair straightening creams

Maria Cristina SANTA BARBARA, Lígia Luriko MIYAMARU, Jaim LICHITIG

176-180

1126

Influência da qualidade das culturas de Mycobacterium tuberculosis nos resultados negativos dos testes da pirazinamidase

Influence of Mycobacterium tuberculosis cultures quality conditions on negative results on pyrazinamidase testing

Jonas Umeoka YAMAUCHI, Marina Shinobu HAYASHI, Suely Yoko Mizuka UEKI, Carmen Maria Saraiva GIAMPAGLIA, Rosângela Siqueira OLIVEIRA, Fábio Oliveira LATRILHA, Maria Alice da Silva TELLES, Maria Conceição MARTINS

 

181-184

1127

Avaliação do diagnóstico da leishmaniose visceral canina com a utilização de teste rápido com antígeno recombinante K39 em regiões endêmicas do estado de São Paulo

Assessment of canine visceral leishmaniasis diagnosis by means of a rapid test using recombinant antigen K39 in endemic regions of São Paulo state, Brazil

Márcia C. BISUGO, Maria de Fátima L ARAÚJO, Helena H TANIGUCHI, Elaine ACUNHA, Andréa A SANTOS, Mário SPESSOTO JUNIOR, Carlos N. KANETO, Cristiane V.O. CAMARGO, Milson A POLIZEL, Marco AN VIGILATO, Cláudia MS NEGREIROS, Mashami OKAGIMA, Nilton M GONÇALVES, Larissa P LUNDSTEDT, Andréa M ANDRADE, Valéria M.F. LIMA, José Eduardo TOLEZANO

185-193

1128

Diagnóstico laboratorial da coqueluche: frequência do isolamento de Bordetella pertussis de amostras clínicas, por meio da técnica de cultura realizada nos laboratórios regionais do Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, Brasil

Pertussis diagnosis: frequency of Bordetella pertussis detection from clinical samples by the culture method performed at regional laboratories of the Instituto Adolfo Lutz, São Paulo, Brazil

Rosana B. de OLIVEIRA e SILVA, Eneida G. LEMES-MARQUES, Marta I. C. MEDEIROS, Ivete A. Z. C. de ALMEIDA, Maria Regina N. R. ESPER, Maricene GARBELOTTI, Maria LOPES, Salete F. PORTO, Regina R. F. e SILVA, Beatriz P. PREGNOLATTO, Jane P. dos SANTOS, Ângela Maria G. DIAS

194-200

1129

Riboflavin deficiency in pregnant women in a public institution of São Paulo city, SP, Brazil

Avaliação da deficiência de riboflavina em gestantes de uma instituição pública da cidade de São Paulo, SP, Brasil

Marilena OSHIRO, Karen MIGUITA, Raimundo Antônio Gomes OLIVEIRA, Lorena Kessia de Figueiredo Silva FONSECA, Orlando César de Oliveira BARRETTO

201-205

 

Resumos de Teses e Dissertações

 

Avaliação das condições higienicossanitárias do pescado beneficiado em indústrias paraenses e aspectos relativos à exposição para consumo em Belém, Pará

Evaluation of hygienic and sanitary quality of fish processed at industries in Northern Brazil and some aspects of the exposition for selling in Belem city, Brazil

Farias MCA

206

 

Monitoramento vetorial e do vírus Dengue, Belo Horizonte, Minas Gerais

Vectorial and Dengue virus monitoring, Belo Horizonte, Minas Gerais

Avendanha JS

207

 

Survey of anti-Toxoplasma gondii antibodies by modified agglutination test in chickens slaughtered for consumption in Belem city, Northern Brazil

Pesquisa de anticorpos anti-Toxoplasma gondii pelo teste de aglutinação modificado em soros de frango de corte abatidos para consumo em Belém-Pará, Brasil

Barbosa SAA

208

 

Methodological optimization for determination of benzo(a)pyrene in cachaças by HPLC with fluorescence detection and evaluation of its occurrence

Otimização de metodologia para determinação de benzo(a)pireno em cachaças por CLAE com detecção de fluorescência e avaliação de sua ocorrência

Caruso MSF

209

 

Caracteres epidemiológicos clínicos e laboratoriais das Estafilococcias em Manaus – AM

Epidemiologic, clinical and laboratorial characters of Stafilococcus in Manaus-AM

Carvalho MAN

210

 

Avaliação das expressões imunocitoquímicas das proteínas p16INK4a e Ki-67 em esfregaços cérvico-vaginais colhidos em base líquida, com diagnóstico citológico negativo e ASC-US, com Captura Híbrida 2 e/ou PCR positivos para HPV de alto risco

Assessment of immunocytochemistry of p16INK4a and Ki-67 protein in liquid based cervical smears, with negative and ASC-US diagnosis, with high risk HPV positive in Hybrid Capture 2 and/or PCR

Namiyama GM

211

 

Efeito antioxidante do extrato de gengibre (Gengiber officinale) em óleo de soja submetido ao aquecimento

Antioxidant effect of ginger extract (Gengiber officinale) in soybean oil under heating

Andreo D

212

Comunicar Erro




Enviar por E-mail






Colabore


Obrigado