Instituto Adolfo Lutz

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Rev Inst Adolfo Lutz.2010;69(1)

Sumário

 

Artigos Originais

1249

A importância de programas de monitoramento da qualidade da água para diálise na segurança dos pacientes

The relevance of the program for monitoring dialysis water quality for the patient safety

Márcia Liane BUZZO, Adriana BUGNO, Adriana Aparecida Buzzo ALMODOVAR, Carmem Silvia KIRA, Maria de Fátima Henriques CARVALHO, Arlete de SOUZA, Maria Anita SCORSAFAVA

01-06

1250

Monitoramento da qualidade do leite humano ordenhado e distribuído em banco de leite de referência

Monitoring the quality of human milk distributed by a reference milk bank

Patrícia Pinheiro Rafael de SOUSA, João Andrade SILVA

7-14

1251

Desenvolvimento de material de referência para ensaio de proficiência em microbiologia de alimentos

Development of reference materials for proficiency tests in food microbiology

Carla de Oliveira ROSAS, Marcelo Luiz Lima BRANDÃO, Silvia Maria Lopes BRICIO, Valéria de Mello MEDEIROS, Samara Pinto Custódio BERNARDO, Marcus Henrique Campino DE LA CRUZ, Paola CARDARELLI-LEITE

15-22

1252

Qualidade do leite na indústria de laticínios

The quality of the milk stored in dairy industries silos

Marco Antônio Pereira da SILVA, Priscila Alonso dos SANTOS, Karen Martins LEÃO, Rodrigo Balduíno Soares NEVES, Kátia Cylene GUIMARÃES, Edmar Soares NICOLAU

23-28

1253

Microrganismos indicadores de qualidade higiênico-sanitária em ostras (Crassostrea gigas) e águas salinas de fazendas marinhas localizadas na Baía Sul da Ilha de Santa Catarina, Brasil

Hygienic sanitary indicator microorganisms in oysters (Crassostrea gigas) and saline waters from sea farms in South Bay at Santa Catarina’s Island, Brazil

Roberta Juliano RAMOS, Murilo Anderson PEREIRA, Leticia Adélia MIOTTO, Luiz Fernando Bleyer de FARIA, Nelson SILVEIRA JUNIOR, Cleide Rosana Werneck VIEIRA

29-37

1254

Evolução da microbiota contaminante em linha de processamento de queijos Minas frescal e ricota

Evolution of microbial contaminants in the processing line of Minas frescal and ricotta cheeses

Vidiany Aparecida Queiroz SANTOS, Fernando Leite HOFFMANN

38-46

1255

Avaliação da contaminação por matérias estranhas em carne de sol comercializada em “casas do norte”

Study on contaminant materials within “sun dried meat (jerked beef)” at the “Northern Houses”

Tatiana Almeida MENNUCCI, Maria Aparecida Moraes MARCIANO, Márcia Bittar ATUI, Adelino POLI NETO, Pedro Manuel Leal GERMANO

47-54

1256

Avaliação do perfil microbiológico e microscópico do caldo de cana in natura comercializado por ambulantes

Study on microbiological and microscopic profiles of fresh sugar-cane juice marketed by street vendors

Sonia de Paula Toledo PRADO, Alzira Maria Morato BERGAMINI, Eliana Guimarães Abeid RIBEIRO, Mariamélia de Campos Selli CASTRO, Maria Aparecida de OLIVEIRA

55-61

1257

Avaliação dos itens obrigatórios na rotulagem nutricional de produtos lácteos fermentados

Evaluation of mandatory nutritional information on labels of fermented dairy products available at the Market

Aline Zago de GRANDI, Daise Aparecida ROSSI

62-68

1258

Uso da Spirulina platensis na recuperação de ratos submetidos à dieta de restrição proteica

Use of Spirulina platensis for recovering rats under protein restriction diet feeding

Nilcimelly Rodrigues DONATO, João Andrade da SILVA, Maria José de Carvalho COSTA, Mayara Queiroga BARBOSA, Francisca Martins BION, Edvaldo Vasconcelos de CARVALHO FILHO, Robson Cavalcante VERAS, Isac Almeida de MEDEIROS

69-77

1259

Teores de carotenoides em produtos de tomate

Carotenoid contents in Brazilian tomato products

Cintia Nanci KOBORI, Lísia Senger HUBER, Mieko KIMURA, Delia B. RODRIGUEZ-AMAYA

78-83

1260

Elaboração de massa fresca de macarrão enriquecida com pescado defumado

Production of fresh paste pasta enriched with smoked fish

Márcia Luzia Ferrarezi MALUF, Carlos Eduardo WEIRICH, Jackeline Marcante DALLAGNOL, Márcia Regina SIMÕES, Aldi FEIDEN, Wilson Rogério BOSCOLO

84-90

1261

Avaliação da qualidade de óleos e gorduras de fritura em bares, restaurantes e lanchonetes

Assessment of used frying oils and fats in bars, restaurants and snack bars

Valéria Macedo Almeida CAMILO, Deusdélia Teixeira de ALMEIDA, Maria da Purificação Nazaré ARAÚJO, Lafaiete Almeida CARDOSO, Júlia Carvalho ANDRADE, Marina BONELLI

91-98

1262

Melhoria das condições de higiene em pontos de venda de cachorro-quente

Improvement of the hygiene conditions in hot dog points of sale

Fernanda BERBICZ, Tânia Maria de Souza GENTA, Camila Sampaio MANGOLIN, Juliana Catti Flores FIDELIS, Lívia Rosas FERREIRA, Julia Regina Tedesco RODELLA, Márcia PORTILHO, Graciette MATIOLI

99-105

1263

Capacidade antioxidante da microalga Spirulina platensis em células da levedura Saccharomyces cerevisiae submetidas ao estressor paraquat

Antioxidant capacity of the Spirulina platensis microalgae on Saccharomyces cerevisiae yeast cells exposed to paraquat stressor

Cíntia GUARIENTI, Telma Elita BERTOLIN , Jorge Alberto Vieira COSTA

106-111

1264

Variação da qualidade do leite cru refrigerado em função do período do ano e do tipo de ordenha

Change in the quality of cooled raw milk due to the year period and type of milking

Marco Antônio Pereira da SILVA, Priscila Alonso dos SANTOS, José Waldemar da SILVA, Karen Martins LEÃO, Antônio Nonato de OLIVEIRA, Edmar Soares NICOLAU

112-118

1265

Comparação dos resultados de exames preventivos e de rastreamento de câncer de colo do útero em mulheres brasileiras

Comparative study of the results found in preventive examinations and in uterine cervix cancer screening procedures performed with Brazilian women

Fernanda ARCARO, Nicolle de Araújo MACHADO, Paulo Schiavom DUARTE, Patrícia HAAS

119-125

 

Comunicação Breve

1266

Epidemiological surveillance and susceptibility of Staphylococcus aureus among healthcare workers at a reference hospital: preliminary assessment

Vigilância epidemiológica e susceptibilidade de Staphylococcus aureus em profissionais de saúde de um hospital de referência: Uma avaliação inicial

Eduardo Caetano Brandão Ferreira da SILVA, Maria Amélia Vieira MACIEL, Fábio Lopes de MELO, Ana Catarina de Souza LOPES, Ivanize da Silva ACA

126-130

 

Nota Científica

1267

Implantação e otimização da PCR em tempo real para o diagnóstico da influenza A (H1N1) pandêmica no Instituto Adolfo Lutz e perspectivas para 2010

Implementation and optimization of real time PCR for diagnosis of pandemic influenza A (H1N1) at Instituto Adolfo Lutz and perspectives for 2010

Lucila Okuyama FUKASAWA, Daniela Bernardes SILVA, Fabiana Cristina Pereira dos SANTOS, Isabel Takano OBA, Adele CATERINO-DE-ARAUJO, Maria Gisele GONÇALVES, Fábio HIGA, Maristela Marques SALGADO, Claudio Tavares SACCHI

131-135

1268

Provável surto de toxinfecção alimentar em funcionários de uma empresa no litoral da região sudeste do Brasil

Presumptive outbreak of food-borne disease among employees working for a company in the southeastern coastal region of Brazil

Estevão de Camargo PASSOS, Ana Ruth Pereira de MELLO, Cícero Vagner de SOUSA, Carlos Roberto da SILVA, Ana Carolina Buchalla ALONSO, Eduardo GONZALEZ, Mário TAVARES

136-140

1269

A modified method for detecting Cryptosporidium oocysts using DNA templates extracted from environmental samples

Método modificado para detecção de oocistos de Cryptosporidium utilizando DNA extraído de amostras ambientais

Ronalda Silva de ARAÚJO, Therezinha TRAVASSOS DE CARVALHO, Glavur Rogério MATTÉ, Licia Natal FERNANDES, Lívia Carminato BALSALOBRE, Maria Helena MATTÉ

141-143

 

Resumos de Teses e Dissertações

 Characterization of oils extracted from fruit seeds:   fatty acid composition, tocopherols and carotenoids

Caracterização de óleos extraídos de sementes de frutas: composição de ácidos graxos, tocoferóis e carotenoides

Malacrida CR

144

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