Rev Inst Adolfo Lutz.2011;70(3)
ARTIGO DE REVISÃO/ REVIEW ARTICLE |
||
1371 |
Revista do Instituto Adolfo Lutz. Setenta anos dedicados à comunicação científica em Saúde Pública Revista do Instituto Adolfo Lutz. Seventy years dedicated to scientific communication in Public Health Adele CATERINO-DE-ARAUJO, Karoline Rodrigues CAMPOS |
251-257 |
1372 |
Efeito da utilização de substitutos de gordura em queijos light Effect of the fat substitutes used in light cheeses production Iris Martins DIAMANTINO, Ana Lúcia Barretto PENNA |
258-267 |
ARTIGO ORIGINAL/ORIGINAL ARTICLE |
||
1373 |
Bolo light, diet e com alto teor de fibras: elaboração do produto utilizando polidextrose e inulina Preparing a light, diet and high fiber contents-containing cake formulation adding polydextrose and inulin Maria Carliana MOTA, Silvia Silveira CLARETO, Eveline Monteiro Cordeiro DE AZEREDO, Dione Moreira DE ALMEIDA, Ana Lúcia Leite MORAES |
268-275 |
1374 |
Elevação dos níveis de amido resistente: efeito sobre a glicemia e na aceitabilidade do alimento Effect of elevated contents of resistant starch: on the blood glucose and on the food acceptability Cristiana BASSO, Leila Picolli da SILVA, Ana Betine Beutinger BENDER, Fernanda da SILVEIRA |
276-282 |
1375 |
Consumer acceptance and purchase intention of bread enriched with milk serum and calcium carbonate Cristiane Santos Sânzio GURGEL, Janeeyre Ferreira MACIEL, Larissa Raphaela Gonçalves de FARIAS, Maria José de Carvalho COSTA, Ricardo Targino MOREIRA |
283-289 |
1376 |
Farinha de yacon (Smallanthus sonchifolius): produção e caracterização química Production and chemical characterization of yacon (Smallanthus sonchifolius) flour Fabiana Carvalho RODRIGUES, Adriano Simões Barbosa CASTRO, Hércia Stampini Duarte MARTINO, Célia Lúcia de Luces Fortes FERREIRA |
290-295 |
1377 |
Substituição parcial de nitrito por antioxidantes e seu efeito sobre a cor de linguiça defumada Partial replacement of nitrite by antioxidants and its effect on smoked sausage color Silvia BENEDETTI, André BRUNGERA, Rosiane RIZZATTI, Elci Lotar DICKEL, Telma Elita BERTOLIN |
296-301 |
1378 |
Quality and acceptance of goat milk coalho cheese with inclusion of cow milk Bárbara Melo SANTOS, Maria Elieidy Gomes de OLIVEIRA, Yasmim Régis Formiga de SOUSA, Ana Raquel Mendes Ferreira Monteiro MADUREIRA, Maria Manuela Estevez PINTADO, Ana Maria Pereira GOMES, Evandro Leite de SOUZA, Rita de Cássia Ramos do Egypto QUEIROGA |
302-310 |
1379 |
Determination of soy proteins in calabresa sausage by densitometry on gel electrophoresis Determinação de proteínas de soja em linguiça calabresa por densitometria em gel de eletroforese Igor Moura de PAIVA, Marco Antônio Moreira FURTADO |
311-315 |
1380 |
Effect of the liquid from cashew nut skin on physicochemical and sensory characteristics of the fried nuts Jailane de Souza AQUINO, Patrícia Elaine Bellini Alencar da SILVA, Robson de Jesus MASCARENHAS, Cinthya Vivianne de Souza ROCHA, Olimpio José dos SANTOS, Hercília Maria Lins Rolim SANTOS |
316-323 |
1381 |
Assessing the effect in young rats fed with ostrich meat hamburger and commercial beef hamburger, by analyzing the total cholesterol and lipoprotein fractions contents João Andrade da SILVA, Elciane da Silva NÓBREGA, Maria José de Carvalho COSTA, Mayara Queiroga BARBOSA, Edvaldo Vasconcelos de CARVALHO FILHO |
324-331 |
1382 |
Estabilidade de doces em massa de banana prata Study on the stability of banana preserves Glêndara Aparecida de Souza MARTINS, Fabiana Queiroz FERRUA, Karina Scatolino MESQUITA, Soraia Vilela BORGES, João de Deus Souza CARNEIRO |
332-340 |
1383 |
Evaluation of the sensitivity of visual and spectrophotometric Scharer rapid test for determining residual alkaline phosphatase activity in butter Cláudia Aparecida de Oliveira e SILVA, Sebastião Cesar Cardoso BRANDÃO, Antônio Fernandes de CARVALHO, Juraci Alves de OLIVEIRA |
341-348 |
1384 |
Teores de iodo em sal fortificado para o consumo humano Iodine contents in fortified salt for human consumption Sabrina Maria dos SANTOS, Elaine Marra de Azevedo MAZON, Valéria Pereira da Silva FREITAS |
349-353 |
1385 |
Trading and safety of acarajé and its complements: a study with sellers trained on good practices Henrique Reis SERENO, Ryzia de Cassia Vieira CARDOSO, Alaíse Gil GUIMARÃES |
354-361 |
1386 |
Microbiological analyses for assessing the potability of water samples from public schools Joice Trindade SILVEIRA, Roberta CAPALONGA, Ana Beatriz Almeida de OLIVEIRA, Marisa Ribeiro de Itapema CARDOSO |
362-367 |
1387 |
Effect of micropipette inaccuracy on performance of spectrophotometric assay for bacteria endotoxin dosage (chromogenic LAL) employed in products subjected to sanitary surveillance Ana Paula Mello LEMGRUBER, Octavio Augusto França PRESGRAVE, Rosaura de Farias PRESGRAVE, Eloisa Nunes ALVES, Ronald Santos SILVA, Izabela GIMENES, João Carlos Borges Rolim de FREITAS, Cristiane CALDEIRA |
368-372 |
1388 |
Avaliação de um Sistema de Banco de Dados para Coleção de Fungos de Referência Evaluation of a Database System for Reference Fungi Collection Miguel Madi FIALHO, Marília Martins NISHIKAWA, Paola CARDARELLI-LEITE |
373-382 |
1389 |
Comparação de técnicas imunológicas in-house empregadas na rotina diagnóstica de cisticercose humana Comparative analysis on in-house immunologic assays used for performing the routine laboratorial diagnosis of human cysticercosis Sílvia Yukari TOGORO, Edna Malone de SOUZA, Maria Salete ROSA, Adele CATERINO-DE-ARAÚJO, Neuza Satomi SATO |
383-390 |
COMUNICAÇÃO BREVE/BRIEF COMMUNICATION |
||
1390 |
Qualidade higiênico-sanitária da ração utilizada em piscicultura Sanitary and hygienic quality of fish feed used in aquaculture Francisco das Chagas CARDOSO FILHO, Verbena Carvalho ALVES, Cristiane Evangelista LIMA, Cecília Melo Macedo GUIMARÃES, Maria Marlúcia Gomes PEREIRA, Maria Christina Sanches MURATORI |
391-394 |
1391 |
Avaliação da qualidade da água de abastecimento no período 2007-2009 Evaluation of the quality of water supplied in the period of 2007-2009 Maria Anita SCORSAFAVA, Arlete de SOUZA, Harumi SAKUMA, Monica STOFER, Claudete Azevedo NUNES, Thaïs Valéria MILANEZ |
395-403 |
1392 |
Raw milk from dairy regions: the perspectives to comply with the requirements established by the Normative Instruction nº 51/2002 Maria Cristina Delgado da SILVA, Juliana de Oliveira MORAES, Cantídio Francisco de Lima NETO |
404-407 |
NOTA CIENTÍFICA/ SCIENTIFIC NOTE |
||
1393 |
Avaliação de hexaclorociclohexano em águas nas circunvizinhanças de um passivo ambiental Evaluation of liability from environmental contamination with hexachlorocyclohexane in water in the surroundings areas Tereza Atsuko KUSSUMI, Vera Regina Rossi LEMES, Viviane Emi NAKANO, Sonia Bio ROCHA, Iracema de Albuquerque KIMURA, Irani Cristiane da SILVA |
408-411 |
1394 |
Teores de minerais de paçoquinhas elaboradas com matérias-primas regionais alternativas Mineral contents of traditional candy paçoquinha prepared with alternative regional raw materials Patrícia Elaine Alencar BELLINI-SILVA, Marcelo Antônio MORGANO, Marcos Antonio da Mota ARAÚJO, Regilda Saraíva dos Reis MOREIRA-ARAUJO |
412-416 |
1395 |
Avaliação do Programa Nacional de Triagem Neonatal para Hemoglobinopatias Assessment of National Neonatal Screening Program for Hemoglobinopathies Thaiana da Costa LOPES, Leiliane Delgado Mahmud SARMENTO, Rosilene Cutrim FRÓZ, Heliana Trindade MARINHO, Elda Pereira NORONHA, Raimundo Antônio Gomes OLIVEIRA |
417-421 |
RESUMOS DE TESES E DISSERTAÇÕES |
||
Detection of parasites transmitted by water and soil in Guarani villages of the cities of Angra dos Reis and Paraty in the State of Rio de Janeiro, Brazil Barbosa, AS |
423 |
|
Molecular epidemiology of rubella virus isolated in Sao Paulo during 1997-2004 Epidemiologia molecular do virus da rubéola isolados no Estado de São Paulo no período de 1997 a 2004 Figueiredo, CA |
424 |
|
Nisin production in diluted skimmed milk utilizing Lactococcus lactis subsp. lactis ATCC 11454 in bioreactor Arauz, LJ |
425 |
|
|
426 |