Instituto Adolfo Lutz

A A A Tamanho do texto

Rev Inst Adolfo Lutz.2012;71(3)

Edição Completa em PDF

 

ARTIGO ORIGINAL/ORIGINAL ARTICLE

1487

Avaliação das atividades antifúngica e antimicotoxina de extratos fenólicos de farelo de arroz

Evaluation of antifungal and antimicotoxin activities of phenolic extracts from rice bran

Michele Moraes de SOUZA, Meritaine da ROCHA, Melissa dos Santos OLIVEIRA, Eliana BADIALE-FURLONG

437-441

1488

Determinação de fumonisina B1 por CLAE: estudo da estabilidade do derivado fumonisina B1-orto-ftaldialdeído

Determination of fumonisin B1 by HPLC: stability study of the fumonisin B1-ortho-phthaldialdehyde derivative

Mateus Henrique PETRARCA, Elizeu Antonio ROSSI, Célia Maria de SYLOS

442-449

1489

Contaminação fúngica no leite humano e em sítios anatômicos de lactantes e lactentes

Fungal contamination in human milk and in the anatomic sites of breastfeeding mothers and infants

Geraldo dos Santos OLIVEIRA, Rosa Helena LUCHESE, Franz Reis NOVAK, Daniel Paiva Barros de ABREU, Amanda Mattos Dias MARTINS

450-455

1490

Utilização de caldo Bolton no enriquecimento seletivo em comparação ao plaqueamento direto na pesquisa de Campylobacter spp. em carcaças resfriadas de frango

Use of Bolton broth for selective enrichment and comparative analysis of its performance with direct plating methodology for isolating Campylobacter spp. from chilled chicken carcasses

Valeria de Mello MEDEIROS, Silvia Maria Lopes BRICIO, Ana Luzia Lauria FILGUEIRAS,

Maysa Beatriz Mandetta CLEMENTINO

456-461

1491

Avaliação do extrato alcoólico de hibisco (Hibiscus sabdariffa L.) como fator de proteção antibacteriana e antioxidante

Evaluation of the alcoholic extract of hibiscus (Hibiscus sabdariffa L.) as a protective antibacterial and antioxidant component

Mônica Jachetti MACIEL, Marcelo Pinto PAIM, Heloisa Helena Chaves CARVALHO, José Maria WIEST

462-470

1492

Composição química e atividade antibacteriana dos óleos essenciais de Cymbopogon winterianus (citronela), Eucalyptus paniculata (eucalipto) e Lavandula angustifolia (lavanda)

Chemical composition and antibacterial activity of essential oils from Cymbopogon winterianus (citronella), Eucalyptus paniculata (eucalyptus) and Lavandula angustifolia (lavender)

Sheila Mello da SILVEIRA, Anildo CUNHA JR., Gerson Neudí SCHEUERMANN, Fábio Luiz SECCHI, Silvani VERRUCK, Marisete KROHN, Cleide Rosana Werneck VIEIRA

471-480

1493

Acceptance of microfiltered milk by consumers aged from 7 to 70 years

Aceitação de leite microfiltrado por consumidores com idade entre 7 e 70 anos

Rita de Cássia dos Santos Navarro da SILVA, Christiane Mileib VASCONCELOS, Jéssica Yoko SUDA,

Valéria de Paula Rodrigues MINIM, Ana Clarissa dos Santos PIRES, Antônio Fernandes de CARVALHO

481-487

1494

Aceitabilidade sensorial de massa de pizza acrescida de farinhas de trigo integral e de linhaça (Linum usitatissimum L.) entre adolescentes

Sensory acceptability of the whole wheat and flaxseed (Linum usitatissimum L.) flours-added pizza dough among adolescent customers

Camila Bossoni RUSSO, Caroline Finger SOSTISSO, Isadora Nogueira PASQUAL, Daiana NOVELLO, Herta Stutz DALLA SANTA, Mateus Gatti BATISTA

488-494

1495

Concentração de retinol em ovos de codorna e de galinha e sua relação com a recomendação nutricional para vitamina A

Retinol concentration in quail and chicken boiled eggs and its correlation with the daily vitamin A intake recommendation in children

Heryka Myrna Maia RAMALHO, Keith Hellen Dias da SILVA, Vanessa Patrícia Queiroz de MEDEIROS, Videanny Videnov Alves dos SANTOS, Juliana Karla Garcia RIBEIRO, Roberto DIMENSTEIN

495-499

1496

Influência do uso de cultura adjunta nas características físico-químicas e sensoriais do queijo tipo Camembert

Effect of the addition of a supplementary culture on the physical-chemical and sensory characteristics of Camembert-type cheese

Geruza DIAS, Guilherme Miranda TAVARES, Antônio Fernandes de CARVALHO, Mauro Mansur FURTAD

500-506

1497

Avaliação da concentração de flúor nas águas de abastecimento público: estudo retrospectivo e de heterocontrole

Fluoride concentration in the public water supply: the retrospective study and the external control

Cecilia Cristina Marques dos SANTOS, Júlio César da Silva RODRIGUES, Maria do Rosário Vigeta LOPES, Rodrigo Friozi POVINELLI, André Luiz Marçal TERRERI 

507-513

1498

Solução alternativa coletiva de abastecimento de água (SAC): avaliação da qualidade bacteriológica e da cloração

Alternative collective resolution for public water supply: bacteriological and chlorination quality evaluation

Inara Siqueira de Carvalho TEIXEIRA, Jacqueline Tanury Macruz PERESI, Sonia Izaura de Lima e SILVA, Aparecida Klai RIBEIRO, Rejane Alexandre Silva GRACIANO, Rodrigo Friozi POVINELLI, Cecília Cristina Marques dos SANTOS 

514-519

1499

Qualidade do pirarucu (Arapaima gigas Shing, 1822) salgado seco comercializado em mercados varejistas

Microbiologic and physical-chemical qualities of salted and dried pirarucu (Arapaima gigas Shing, 1822) sold in retail markets

Emilia do Socorro Conceição de Lima NUNES, Robson Maia FRANCO, Eliane Teixeira MÁRSICO,

Monique da Silva NEVES

520-529

1500

Colágeno: Características químicas e propriedades funcionais

Chemical characteristics and functional properties of collagen

Tatiane Ferreira da SILVA, Ana Lúcia Barretto PENNA

530-539

1501

Identidade e qualidade da própolis proveniente de quatro regiões do Brasil

Identity and quality of propolis from four regions of Brazil

Adriane Alexandre Machado de MELO, Adriana Hitomi MATSUDA, Ligia Bicudo de ALMEIDA-MURADIAN

540-548

1502

Avaliação da contaminação microbiana em fitoterápicos

Evaluation of the microbiological contamination in herbal medicines

Sarah de Miranda FARIA, Hilda do Nascimento NÓBREGA, Joana Angélica Barbosa FERREIRA, Victor Augustus MARIN 

549-556

1503

Avaliação dos aspectos do controle da qualidade de produtos cosméticos comercializados no Brasil analisados pelo Instituto Nacional de Controle de Qualidade em Saúde

Analysis on the quality control aspects of cosmetic products commercialized in Brazil performed by the National Institute of Quality Control in Health

Priscila da Nobrega RITO, Rosaura de Farias PRESGRAVE, Eloisa Nunes ALVES, Gisele HUF, Maria Helena Simões VILLAS BÔAS

557-565

1504

Avaliação comparativa da atividade biológica de heparinas não fracionadas pelas metodologias de inibição da coagulação do plasma ovino (ICPO) e de tempo de tromboplastina parcial ativada (TTPA)

Comparative study on the biological activity of non-fractionated heparin by using sheep plasma coagulation inhibition assay (SPCIA) and activated partial thromboplastin time (APTT) methodologies

Dalvim Pereira dos ANJOS, André Vicente Plastino SILVA, Sergio Alves da SILVA, Wlamir Corrêa de MOURA, Antonio Eugenio Castro Cardoso de ALMEIDA 

566-572

1505

Avaliação dos múltiplos ciclos de congelamento e descongelamento na estabilidade dos soros para a detecção de anticorpos anti-HIV

Assessing the effect of multiple freeze-thaw cycles on the stability of serum samples for anti-HIV antibody detection

Márcia Jorge CASTEJON, Rosemeire YAMASHIRO, Camila Cardoso de OLIVEIRA, José Carlos OLIVIERI, Carmem Aparecida de Freitas OLIVEIRA, Mirthes UEDA

573-581

1506

Estudo soroepidemiológico de leptospirose em equinos utilizados para tração urbana

Leptospirosis seroepidemiological study in horses used for urban traction

Kelly CASELANI, Paulo Roberto de OLIVEIRA, Antonio Sergio FERRAUDO, Anna Monteiro Correia LIMA-RIBEIRO, Raul José Silva GÍRIO

582-587

COMUNICAÇÃO BREVE/BRIEF COMMUNICATION

1507

Efeito da radiação gama sobre a contaminação da carne resfriada de cordeiro Santa Inês

Effects of gama radiation on the bacterial contaminants of the refrigerated Santa Inês lamb meat

Fernando Joaquim Xavier ALVES, Teófilo José Pimentel da SILVA, Robson Maia FRANCO

588-592

1508

Qualidade microbiológica da água utilizada para consumo humano na região do extremo oeste de Santa Catarina, Brasil

Microbiological quality of water used for human consumption in the extreme western region of Santa Catarina, Brazil

Diane SCAPIN, Eliandra Mirlei ROSSI, Débora ORO

593-596

1509

Primeiro relato do vírus Orf em rebanhos caprinos do semiárido brasileiro

First report on the Orf virus infection in goat herds from Brazilian semiarid region

Silvia Ines SARDI, Antonio Lemos Maia NETO, Adajane OLIVEIRA, Roberto AGAPITO, Washington SERAFIM, Marcelo SAMPAIO, Charles MULLER, Juliana Alves TORRES, Gubio Soares CAMPOS

597-600

NOTA CIENTÍFICA/SCIENTIFIC NOTE

1510

Perfil dos medicamentos manipulados pelas farmácias comunitárias com Autorização Especial

Profile of medicines prepared by the community pharmacies with Special Authorization

Francisco Eduardo de PONTES, Helena Pereira da Silva ZAMITH

601-604

1511

Opsonization and transformation: effects of anticapsular sera on the DNA transfer in Neisseria meningitidis

Opsonização e transformação: efeitos do soro anticapsular sobre a transferência de DNA em Neisseria meningitidis

Gisele Cristiane Gentile CURY, Rafaella Fabiana Carneiro PEREIRA, Luciana Maria de HOLLANDA, Marcelo LANCELLOTTI

605-607

RESUMOS DE TESES E DISSERTAÇÕES 

Bifenilos policlorados (PCBs) em milho e farinha de milho do estado do Rio Grande do Sul

Polychlorinated biphenyls (PCBs) in corn and cornflour from Rio Grande do Sul state

Schwanz, TG 

608

 

Comunicar Erro




Enviar por E-mail






Colabore


Obrigado