Instituto Adolfo Lutz

A A A Tamanho do texto

Rev Inst Adolfo Lutz.2013;72(1)

Edição Completa em PDF

 

ARTIGO DE REVISÃO/REVIEW ARTICLE

1536

Benefícios e perigos do aproveitamento da casca de maracujá (Passiflora edulis) como ingrediente na produção de alimentos

Benefits and risks of using passion fruit peel (Passiflora edulis) as an ingredient in food production

Elisabete Maria da Graça Costa do NASCIMENTO, José Luis Ramirez ASCHERI, Carlos Wanderlei Piler de CARVALHO, Melicia Cintia GALDEANO

1-9

 

ARTIGO ORIGINAL/ORIGINAL ARTICLE

1537

Emprego de planilhas eletrônicas, baseadas nas normas ISO e recomendações IUPAC, em curvas analíticas da análise de água

Use of electronic spreadsheets, based on ISO standards and IUPAC guidelines, for assessing the quality of water analytical curves

Sérgio DOVIDAUSKAS, Isaura Akemi OKADA, Alice Momoyo SAKUMA, Maria Cristina DURAN, Camila Cardoso de OLIVEIRA

10-20

1538

Avaliação do residual de bifenilos policlorados em músculo congelado e lombo cozido congelado de atum (Katsuwonus pelamis)

Occurrence of polychlorinated biphenyl residues in frozen muscle and frozen cooked loin of tuna (Katsuwonus pelamis)

Amara da Silva LIMA, Milton Luiz Pinho ESPÍRITO SANTO, Caroline Irizaga GONÇALVES, Gilberto FILLMANN

21-27

1539

Verificação do método Monier-Williams otimizado na determinação de dióxido de enxofre em sucos de frutas, água de coco e cogumelo em conserva

Verification of the optimized Monier-Williams method for determining sulfur dioxide in fruit juices, coconut water and mushroom in conserve

Letícia Araújo Farah NAGATO, Emy TAKEMOTO, Jussara Carvalho Moura DELLA TORRE, Jaim LICHTIG

28-40

1540

Determinação de vitamina E na castanha de caju e sua relação com a recomendação nutricional em humanos

Determination of vitamin E in cashew and its relation to the nutritional recommendations in humans

Evellyn Câmara GRILO, Priscila Nunes COSTA, Mayara Santa Rosa LIMA, Penha Patrícia Cabral RIBEIRO, Andressa Fernanda de Lima BESERRA, Roberto DIMENSTEIN

41-46

1541

Parâmetros de qualidade da anchoita (Engraulis anchoita) enlatada

Quality parameters of canned anchovy (Engraulis anchoita)

Aline Porto de Oliveira CARVALHO, Diego CORTEZIA, Milton Luiz Pinho ESPIRITO SANTO

47-52

1542

Avaliação da qualidade da água de poço

Assessment the quality of well-water

Claudio Fernández ARAUJO, Janayna Roriz HIPÓLITO, Andrea Viviana WAICHMAN

53-58

1543

Perfumes e colônias no comércio ilegal

Perfumes and colognes in the illegal trade

Lígia Luriko MIYAMARU, Maria Cristina SANTA BÁRBARA, Tatiana Caldas PEREIRA, Adriana Aparecida Buzzo ALMODOVAR, Viviane Emi NAKANO, Tamiko Ichikawa IKEDA, Christiane Guedes LAMBERT, Vinicius Dalben RODRIGUES5, Adriana BUGNO

59-64

1544

False-negative results in Real-Time PCR (RT-PCR) for meningococcal disease diagnosis

Ocorrência de resultados falso-negativos na reação de PCR em Tempo Real (PCR-TR) no diagnóstico da doença meningocócica

Lucila Okuyama FUKASAWA, Maria Gisele GONÇALVES, Fabio Takenori HIGA, Maristela Marques SALGADO, Ana Paula Silva de LEMOS, Claudio Tavares SACCHI

65-71

1545

Avaliação parasitológica da água de abastecimento e do solo peridomiciliar de Aldeias Guarani

Parasitological assessment of the water supply and the domiciliary surrounding area soil in Guarani Villages

Alynne da Silva BARBOSA, Claudia Maria Antunes UCHÔA, Valmir Laurentino da SILVA, Antônio Nascimento DUARTE, Newton Francisco da CONCEIÇÃO, Myriam Bandeira VIANNA, Ana Beatriz Monteiro FONSECA, Marcus Vinicius Maia RIBEIRO, Otilio Machado Pereira BASTOS

72-80

 

COMUNICAÇÃO BREVE/BRIEF COMMUNICATION

1546

Qualidade físico-química da água de abastecimento da região do Vale do Ribeira-SP, Brasil

Physicol-chemical characteristics of the public drinking water of the region of Vale do Ribeira, SP, Brazil

Maria Anita SCORSAFAVA, Arlete de SOUZA, Monica STOFER, Claudete Azevedo NUNES, Thaïs Valéria MILANEZ

81-86

1547

Elaboração tecnológica e aceitação sensorial de bebida isotônica orgânica de tangerina (Citrus reticulata Blanco)

Development of an isotonic organic tangerine beverage (Citrus reticulata Blanco) and its sensorial acceptance

Eliana de Souza Marques dos SANTOS, Rômulo Manoel ALVES, Carla de Souza LIMA

87-92

1548

Microbiota contaminante em bebidas lácteas fermentadas comerciais

Contaminant microbiota in commercial fermented dairy beverages

Janaína Alves dos REIS, Ana Lúcia Barretto PENNA, Fernando Leite HOFFMANN

93-98

1549

Listeria monocytogenes em hortaliças: isolamento e sorotipagem

Listeria monocytogenes in green vegetables: isolation and serotyping

Marcelo Luiz Lima BRANDÃO, Fernanda Corredeira da Paixão BISPO, Davi de Oliveira ALMEIDA, Carla de Oliveira ROSAS, Silvia Maria Lopes BRICIO, Victor Augustus MARIN

99-103

1550

Listeria spp., coliformes, bactérias mesófilas e psicrotróficas no leite in natura e pasteurizado tipo C

Listeria spp, coliforms, mesophilic and psychrotrophic bacteria in raw and type C pasteurized milks

Viramy Marques de ALMEIDA, Lidiane Soares PEREIRA, Francisca Neide COSTA

104-109

 

RESUMOS DE TESES E DISSERTAÇÕES

 

 

Resíduos de bifenilos policlorados em arroz e feijão do estado do Rio Grande do Sul

Residues of polychlorinated biphenyl in rice and beans in the state of Rio Grande do Sul

Roberta Coco

110

 

Comunicar Erro




Enviar por E-mail






Colabore


Obrigado