Instituto Adolfo Lutz

A A A Tamanho do texto

Rev Inst Adolfo Lutz.2015;74(4)

 

Edição Completa em PDF

 

ARTIGO ORIGINAL/ ORIGINAL ARTICLE

 

1666

Padronização da metodologia dot-ELISA para detecção de anticorpos IgG anti-Toxoplasma gondii em saliva

Standardization of dot-ELISA methodology for detection of IgG antibodies anti-Toxoplasma gondii in saliva

Barbara Fialho Carvalho SAMPAIO, Luciana Regina MEIRELES, Heitor Franco DE ANDRADE JÚNIOR

310-319

1667

Validação de ensaio imunoenzimático utilizando-se o Conceito do Erro Total, os Perfis de Exatidão e o Índice de Exatidão como alternativa à abordagem clássica do ICH

Validation of an enzyme-linked immunosorbent assay by using the Total Error Concept, the Accuracy Profiles and the Accuracy Index as alternatives to the traditional ICH approach

Jorge Luiz dos Santos POSSAS, Jarbas Emílio dos SANTOS, Michele Cardoso do NASCIMENTO, Patrícia Alves DOS SANTOS, Deivid Wanderson Couto dos ANJOS, Eduardo De Bonis de BRITTO, Antônio Eugênio Castro Cardoso de ALMEIDA, Wlamir Corrêa de MOURA

320-336

1668

Avaliação da concordância entre as linhagens de camundongos Swiss Webster e B6D2F1 no teste de potência da Eritropoietina Humana Recombinante (rhEPO): a experiência do Laboratório Nacional de Controle

Evaluation of the agreement between Swiss Webster and B6D2F1 mice lineages in the potency test of Recombinant Human Erythropoietin (rhEPO): the Brazilian National Control Laboratory experience

Michele Cardoso do NASCIMENTO, Clarice Lima do Canto ABREU, Rodrigo Netto COSTA, Wlamir Corrêa de MOURA, Isabella Fernandes DELGADO

337-346

1669

Determinação de fluoreto em baixas concentrações: validação de método com eletrodo íon seletivo para análise da água utilizada na preparação de soluções de diálise

Determination of fluoride at low concentrations: validation of method using ion selective electrode to analyze the water used in the preparation of dialysis solutions

Sérgio DOVIDAUSKAS, Isaura Akemi OKADA, Marina Miyuki OKADA, Rita de Cássia BRIGANTI, Camila Cardoso de OLIVEIRA

347-360

1670

Validação de um método prático para determinação de níveis de amoxicilina em águas naturais por CLAE-UV e sua aplicação na qualidade ambiental

Validation of a practical method for determination of amoxicillin contents in natural waters by means of HPLC-UV and its application in the environmental quality

Caio Matheus da Rocha Couqueiro Monteiro de OLIVEIRA, Kaíque Mesquita CARDOSO, Milena Mendes de SOUZA, José Soares dos SANTOS, Maria Lúcia Pires dos SANTOS

 

 

 

 

361-370

1671

Avaliação da técnica PCR multiplex para detecção de fraude por adição de carne bubalina em carne moída bovina

Evaluation of a multiplex PCR for detection of a fraud in the minced beef meat by adding buffalo meat

Andrey Carlos do Sacramento de OLIVEIRA, Bárbara Cristina Amorim FERREIRA, Gabrielle Virgínia Ferreira CARDOSO, Cleyzer Lopes SILVA, Andréia Silva da SILVA, Flávio da SILVA, Rafael Monteiro de MELO, Diogo José CARDILLI, Fábio Pereira Leivas LEITE, Talita Bandeira ROOS, Carina Martins de MORAES

371-379

1672

Composição centesimal de iogurtes tradicionais e iogurtes líquidos: incompatibilidade com as descrições da rotulagem

Centesimal composition of traditional yoghurts and drinking yoghurts: inconsistency with the descriptions on the labels

Heloísa Fernanda Bandeira PACHECO, Letícia Maria Nogueira SÍGOLO, Ana Paula Badan RIBEIRO, Julicristie Machado de OLIVEIRA

380-389

1673

Composição proximal e mineral de biscoitos tipo amanteigado enriquecidos com diferentes farinhas de casca de frutas

Proximal and mineral composition of buttery biscuits enriched with different fruits peel flours

Myrian Dayane Santana NOVAES, Adriana Paiva de OLIVEIRA, Thais HERNANDES, Erika Cristina RODRIGUES, Keyla dos Santos SIGARINI, Francisca Graciele Gomes PEDRO, Ricardo Dalla VILLA

390-398

1674

Ocorrência de Escherichia coli e Staphylococcus aureus resistentes a antimicrobianos e parasitos Entamoeba coli e Ascaris lumbricoides em merendas escolares

Occurrence of antibiotic-resistant Escherichia coli and Staphylococcus aureus and of Entamoeba coli and Ascaris lumbricoides parasites in the school snacks

Daiane Bertholin ANSELMO, Catierine Hirsh WERLE, Fernando Leite HOFFMANN(in memorian)

399-409

1675

Qualidade de frutas e hortaliças orgânicas comercializadas em feiras livres

Quality of organic fruits and vegetables sold in street markets

Amanda Brinco FERREIRA, Sandra Helena Ferreira de ALVARENGA, Jackline Freitas Brilhante de SÃO JOSÉ

 

 

 

410-419

1676

Qualidade microbiológica do alho (Allium sativum) produzido e comercializado em mercados públicos

Microbiological quality of garlic (Allium sativum) produced and sold in public markets

Luiza Mayara dos Santos FONTENELE, Maria Liliane Ximendes AZEVEDO, Francisco das Chagas CARDOSO FILHO, Maria Christina Sanches MURATORI, Leonel Rômulo Souza de SÁ, Maria Marlucia Gomes PEREIRA

 

 

 

 

420-425

1677

Parâmetros de qualidade de polpas de frutas congeladas

Parameters of quality of frozen fruit

Tânia Maria Neves CASTRO, Pâmella Volpato ZAMBONI, Silvia DOVADONI, Adelino CUNHA NETO, Luiz José RODRIGUES

426-436

 

 

COMUNICAÇÃO BREVE/ BRIEF COMMUNICATION

 

1678

Detection of Leishmania (Viannia) braziliensis by PCR in samples collected by scraping the lesion edges from patients of an endemic area

Detecção de Leishmania (Viannia) braziliensis por PCR em amostras coletadas por raspagem de bordas de lesões de pacientes de uma área endêmica

Aparecida Helena de Souza GOMES, Izabel Madornado ARMELIN, Vera Lucia PEREIRA-CHIOCCOLA

437-441

1679

Importância da atuação do Laboratório de Saúde Pública nas perícias judiciais relacionadas a matérias estranhas em alimentos

Importance of the Public Health Laboratory on the expert advice requested by the courts regarding foreign matter in food

Sonia de Paula Toledo PRADO, Cristina Eico YOKOSAWA, Roberta Ribeiro Costa ROSALES

442-446

1680

Avaliação das características físico-químicas da carne de perna de avestruz (Struthio camelus) para produção de embutidos

Evaluation of physical-chemical characteristics of the meat from the of ostrich (Struthio camelus) leg for sausage production

Edvaldo Vasconcelos de CARVALHO FILHO, João Andrade da SILVA

 

 

 

 

447-452


 

RELATO DE CASO/ CASE REPORT

 

1681

Esporotricose em cão Yorkshire Terrier na cidade de São Paulo, SP – Brasil: relato de caso

Sporotrichosis in Yorkshire Terrier dog in the city of São Paulo, SP – Brazil: case report

Fernanda Fidelis GONSALES, Juliana Mariotti GUERRA, Danilo Gouveia WASQUES, Rodrigo Albegaria RÉSSIO, Paulo Eduardo BRANDÃO, Laura Yaneth VILLARREAL Buitrago, Natália Coelho Couto de Azevedo FERNANDES

453-457

 

 

RESUMOS DE TESES E DISSERTAÇÕES

 

1682

Avaliação de diferentes vias de imunização com novo adjuvante para Neisseria meningitidis em diferentes linhagens de camundongos

Evaluation of different immunization routes with new adjuvant for Neisseria meningitidis in different strains of mouse

Brito LT

458

1683

Imunogenicidade de antígenos de vesículas de membrana externa (OMVs) de Neisseria meningitidis B associado a lípide catiônico (DDA-BF)

Immunogenicity of Neisseria meningitidis B outer membrane vesicles (OMVs) associated with cationic lipid (DDA-BF)

Rinaldi FM

459

 

COLABORADORES

460-467

 

 

Comunicar Erro




Enviar por E-mail






Colabore


Obrigado