Instituto Adolfo Lutz

A A A Tamanho do texto

Rev Inst Adolfo Lutz.2012;71(4)

Edição Completa em PDF

 

ARTIGOS ORIGINAIS/ORIGINAL ARTICLES

1512

Patentes e registro sanitário de vacinas antimeningocócicas sorogrupo B no Brasil: aspectos importantes para a regulação e o controle

Patents and sanitary registration of serogroup B meningococcal vaccine in Brazil: basic aspects for biological products regulation and control from rice bran

Claudia Maria da CONCEIÇÃO, Filipe Soares Quirino da SILVA, Angélica Inês da SILVA, Anna Carolina Machado MARINHO, José Godinho da SILVA JÚNIOR, André Luis GEMAL

615-623

1513

Determinação de bisfenol A (BFA) em água mineral por meio de CG/DCE - uma nova proposta de metodologia para análise

Bisphenol A (BPA) determination in mineral water by using CG/DCE – a new analysis methodology proposal

Marcia Helena de Rizzo da MATT A, Alecsandra Leite PEREIRA, Émerson MONTAGNER, Guilherme Vilalba FORTUNATO

624-629

1514

Emprego de casca de arroz como adsorvente para execução de técnica de MSPD para determinar aflatoxinas em cebolas

Use of rice husk as an adsorbent for performing MSPS technique for determining the aflatoxins occurrence in onion

Ana Paula Moura Guimarães CARVALHO, Helen Cristina dos Santos HACKBART, Michele Moraes de SOUZA, Eliana BADIALE-FURLONG

630-637

1515

Fungos toxigênicos em camarões marinhos cultivados e potenciais toxigênicos das cepas isoladas de Aspergillus seção Flavi e seção Nigri

Toxigenic fungi in cultivated marine shrimp and the toxigenic potential of Aspergillus sections Flavi and Nigri strains

Rodrigo Maciel CALVET, Maria Marlúcia Gomes PEREIRA, Amilton Paulo Raposo COSTA, Regina Célia de Jesus FIALHO, Maria Christina Sanches MURATORI

638-644

1516

Monitoramento de farinha de trigo e de milho fortificadas com ferro

Monitoring the wheat and corn flours enriched with iron

Márcia Liane BUZO, Maria de Fátima Henriques CARVALHO, Paulo TIGLEA, Luciana Juncioni de ARAUZ, Edna Emy Kumagai ARAKAKI, Richard MATSUZAKI

645-649

1517

Qualidade de saneantes e antissépticos utilizados em hospitais da rede pública

Quality of the sanitizing and antiseptic products used in public hospitals

Maria Cristina SANTA BÁRBARA, Lígia Luriko MIYAMARU, Helena Miyoco YANO, Adriana Aparecida Buzzo ALMODOVAR, Renata de França LIMA, Mariângela Tirico AURICCHIO, Adriana BUGNO

650-655

1518

Características físico-químicas e atividade antioxidante total de pitaias vermelha e branca

Physicochemical characteristics and total antioxidant activity of red and white pitaya

Wilson César de ABREU, Cristiane de Oliveira LOPES, Kelly Moreira PINTO, Letícia Almeida OLIVEIRA, Gustavo Bacelar Moreira de CARVALHO, Maria de Fátima Píccolo BARCELO

656-661

1519

Ácido ascórbico, carotenoides, fenólicos totais e atividade antioxidante em sucos industrializados e comercializados em diferentes embalagens

Ascorbic acid, carotenoids, total phenolics and antioxidant activity in industrialized juices sold in different packaging

Samanta Thomas VALDÉS, Maria das Graças VAZ TOSTES, Ceres Mattos DELLA LUCIA, Fabiana Rossi HAMACEK, Helena Maria PINHEIRO-SANT’ANA

662-669

1520

Diversidade e resistência a antibióticos de bactérias psicrotróficas isoladas de tanques coletivos de resfriamento de leite

Diversity of psychotrophic bacteria isolated from the milk cooling collective tanks and antibiotics resistance profile of the microorganisms isolates

Simone Cristina MARQUES, Suzana Reis EVANGELISTA, Roberta Hilsdorf PICCOLI

670-676

1521

Pescada amarela (Cynoscion acoupa) desembarcada: características microbiológicas e qualidade do gelo utilizado na sua conservação

Microbiological characteristics and quality of the ice used for preserving landed yellow hake (Cynoscion acoupa)

Ilderlane da Silva LOPES, Elka Machado FERREIRA, Débora de Matos PEREIRA, Lidiane Soares PEREIRA, Maria Cecilia de Sousa CUNHA, Francisca Neide COSTA

677-684

1522

Magnésio urinário, plasmático e eritrocitário: validação do método de análise por espectrofotometria de absorção atômica com chama

Magnesium contents in urine, plasma and erythrocyte samples: validation of analytical methodology using flame atomic absorption spectrophotometry

Cristiane Hermes SALES, Vivianne de Sousa ROCHA, Luciana SETARO, Célia COLLI 

685-690

1523

Uso do conceito do erro total, dos perfis de exatidão e do índice de exatidão no pré-estudo de validação de ensaio imunoenzimático

Use of the total error concept, the accuracy profiles and the accuracy index in the pre-study validation of an enzyme-linked immunosorbent assay

Jorge Luiz dos Santos POSSAS, Jarbas Emílio dos SANTOS, Michele Cardoso do NASCIMENTO, Patrícia Alves dos SANTOS, Deivid Wanderson Couto dos ANJOS, Wlamir Corrêa de MOURA

691-705

1524

Associação multivariada entre alterações citológicas do colo uterino e comportamento de risco em mulheres profissionais do sexo

Multivariate association between the cervix cytological abnormalities and the risk behavior female sex workers

Daniela ETLINGER, Neuza Kasumi SHIRATA, Luciana Silva AGUIAR, Luzia Setuko Umeda YAMAMOTO, Sonia Maria Miranda PEREIRA, Yuriko Ito SAKAI, Camilo de Lelis FERES, Rosemeire de Oliveira Lima RODRIGUES, Patrícia Ramos VARANDA, Tania Mara CARDOSO, Silvia D’Andretta IGLEZIAS, Daniel GRANATO, Camila Cardoso OLIVEIRA, Celso di LORETO 

706-712

COMUNICAÇÃO BREVE/BRIEF COMMUNICATION

1525

Presença de Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus e Escherichia coli em surto de toxinfecção alimentar ocorrido na região do Vale do Ribeira

Isolation of Bacillus cereus, Clostridium perfringens, Staphylococcus aureus and Escherichia coli in a food-borne disease outbreak in Vale do Ribeira region

Estevão de Camargo PASSOS, Ataíde dos Santos de ALMEIDA, Ana Ruth Pereira de MELLO, Cícero Vagner de SOUSA, Ana Luiza Soares de FREITAS, Fernanda Garrido GONÇALVES, Maria Aparecida de OLIVEIRA

713-717

1526

Leveduras isoladas de uvas Vitis vinifera L. cultivadas na região equatorial brasileira

Yeasts isolated from Vitis vinifera L. grapes cultivated in Brazilian Equatorial region

Mariana Oliveira ASSIS, Maria Eugênia de Oliveira MAMEDE, Alaíse Gil GUIMARÃES, Luize Sales SANTOS, Carlos Augusto ROSA

718-722

1527

Elaboração e análise sensorial de pão caseiro com reduzido teor de cloreto de sódio e acrescido de condimentos como alternativa para pacientes hipertensos

Homemade bread prepared with reduced amount of NaCl and adding condiments as an alternative product for patients with hypertension and its sensory characteristics

Janaina STEIN, Helena de Oliveira Santos SCHMIDT, Viviani Ruffo de OLIVEIRA

723-727

1528

Avaliação das características físico-químicas e microbiológicas dos componentes fibrosos obtidos da moagem úmida de grãos de milho

Physical-chemical and microbiological characteristics of fibrous components obtained from corn wet milling

Camila Mattos ROCHA-Olivieri, Ana Carolina Conti-Silva, José Francisco Lopes -Filho

728-732

1529

Avaliação da qualidade microbiológica e nutricional de salsichas tipo hot dog

Evaluation of the microbiological and nutritional quality of hot dog sausage

Débora Francielly de OLIVEIRA, Alexandre Rodrigo COELHO, José Francisco SILVEIRA JUNIOR, Francieli BRAGHINI, Claudia Eugênia Castro BRAVO, Ivane Benedetti TONIAL

733-736

1530

Atitudes de risco dos consumidores em self-service

Consumers risk attitudes for contaminating foods at self-service restaurants

Laissa Benites MEDEIROS, Larissa Costa PEREIRA, Ana Lúcia de Freitas SACCOL

737-740

1531

Estudo das condições de preparo da merenda escolar em creches

Study on the conditions for preparing free school meal in nursery schools

Catierine Hirsch WERLE, Ana Paula Maciel PEREIRA, Tânia Maria Vinturim GONÇALVES, Fernando Leite HOFFMANN

741-746

1532

Histoplasmose: um risco ocupacional entre pesquisadores que realizam trabalho de campo?

Is the histoplasmosis an occupational hazard between the investigators who perform field work?

Adriana Pardini VICENTINI, Angela Noronha PASSOS, Décio Fragata da SILVA, Lúcia Cupertino BARRETO, Cezar Mendes de ASSIS, Roseli Santos de FREITAS

747-752

1533

Evaluation of polymerase chain reaction (PCR) for identifying Mycobacterium bovis isolates from the modified Middlebrook 7H11 agar thin layer technique

Avaliação da técnica de reação de polimerase em cadeia (PCR) para identificação de Mycobacterium bovis em microcolônias isoladas em camada delgada de ágar Middlebrook 7H11 modificado

Tatiana Reis do ROSÁRIO, Cristina Corsi DIB, Eliana ROXO, Sônia Regina PINHEIRO, Silvio Arruda VASCONCELLOS, Nilson Roberti BENITES

753-756

NOTA CIENTÍFICA/SCIENTIFIC NOTE

1534

Avaliação do grau de efeito toxicológico do diclorvós, após exposição inalatória em ambiente sem ventilação

Evaluation of the toxicological effect grade of dichlorvos after its exposure in environment without ventilation

Emerson Sanches Narciso

757-761

1535

Pericardite bacteriana com subsequente desenvolvimento de endocardite mural por levedura do complexo Candida parapsilosis

Bacterial pericarditis with subsequent development of mural endocarditis caused by Candida parapsilosis complex yeast

Luiz Carlos Tesini CONSOLO, Marilene Rodrigues CHANG, Deborah Ledesma TAIRA, Fernanda Luiza Espinosa SPOSITTO, Lourdes Zélia ZANONI, Yvone Maia BRUSTOLONI

762-765

COLABORADORES

766-770

 

Comunicar Erro




Enviar por E-mail






Colabore


Obrigado